Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014

Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ

για όσους συμφοιτητές μου δίνουν Μεσαιωνική Ιστορία, εδώ και μόνο εδώ θα βρείτε έναν εύκολο οδηγό για να κατανοήσετε ένα από τα πιο σος θέματα. you're welcome.

το b.w.h. παρουσιάζει
η τέταρτη σταυροφορία

οι προηγούμενες σταυροφορίες δεν είχαν πάει καλά, για λόγους που δεν μας αφορούν, γιατί δεν είναι στην ύλη. αυτό που μας νοιάζει είναι ότι επιβλήθηκε αλλαγή στρατηγικής και ο πάπας έκοψε φόρο στους παπάδες για να δώσει λεφτά στο στρατό.


το αρχικό πλάνο έλεγε πως για να κατακτήσουν την Ιερουσαλήμ, οι σταυροφόροι θα έκαναν θαλάσσια επίθεση στην Αίγυπτο, και από εκεί θα συνέχιζαν με τα πόδιααλλά όταν ήρθαν οι σταυροφόροι, είχαν ξεπεράσει το budget και χρειάζονταν κι άλλα λεφτά!!!


ευτυχώς, οι Ενετοί προσφέρθηκαν να παραβλέψουν κάποια από τα έξοδα, αν οι σταυροφόροι τους βοηθούσαν να επανακτήσουν την πόλη Ζάρα στις Δαλματικές Ακτές


οι Ενετοί ευχαριστήθηκαν, αλλά ο πάπας νευρίασε οι οι σταυροφόροι επιτέθηκαν σε χριστιανική πόλη, γι' αυτό τους αφόρισε

αλλά μετά κατάλαβε ότι δεν είχε λόγο να το κάνει, οπότε το ανακάλεσε


όσο ήταν στην Ζάρα οι σταυροφόροι, τους πλησίασε ο Αλέξιος Δ, ο γιος του Ισαάκιου Β, που ήταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου και είχε καλές σχέσεις με τους Ενετούς αλλά εκθρονίστηκε και τους ζήτησε βοήθεια να αποκαταστήσουν τον πατέρα του στον θρόνο, και σε αντάλλαγμα τους υποσχέθηκε χρήματα για την εκστρατεία τους!!


οι σταυροφόροι τους βοήθησαν και τους ανέβασαν ξανά στον θρόνο, μα ο βυζαντινός λαός δεν συμπαθούσε πια τους δυτικούς, κι έτσι τους εκθρόνισαν ξανά και τους έκοψαν τα κεφάλια


οι Ενετοί, από αντίδραση, εισέβαλαν στην Κωνσταντινούπολη και την έκαψαν


Τώρα είστε έτοιμοι να περάσετε το μάθημα.
Ευχαριστώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου